Освітлення сходів в приватному будинку

- Advertisement -




З огляду на той факт, що сходи є зоною підвищеної небезпеки, дуже важливо правильно обладнати її висвітлення. Навіть якщо сходовий проріз має невеликий ухил, він повинен бути освітлений так щоб всі члени сім’ї, пересуваючись по ній, відчували себе комфортно. Традиційно це може бути підсвічування і настінні бра. Але є кілька правил, засвоївши які, можна знизити ризик травматизму до мінімуму, зробивши при цьому сходи ще і найкрасивішим елементом в будинку.

Освітлення, що не володіє великою потужністю, слід розташовувати неодмінно на однаковій дистанції уздовж маршу. Встановлюючи їх, слід проконтролювати, щоб всі щаблі добре проглядалися. Освітлення сходового прольоту не повинно бути надто насиченим. Краще, якщо штучне світло буде приємний оку.

Темні сходи повинна висвітлюватися більш яскравим світлом, ніж світла. Справа в тому, що темні кольори викликають відчуття холоду і можуть призвести до затримки. Якщо ж освітлення буде нейтральним, то негативний ефект посилиться. Однією з найсучасніших ідей є безпосередня підсвічування ступенів. Якщо їх розташувати прямо в подступенки і правильно розрахувати щільність світильників, то один щабель зможе «висвітлювати» кілька прилеглих ступенів. Для цієї мети підійдуть і неонові, і галогенні, і, тим більше, світлодіодні світильники. Не менш цікаво виглядатимуть невеликі джерела світла, вмонтовані паралельно сходах. Для монолітних сходів з твердих матеріалів, наприклад, з мармуру, відмінним виходом буде монтаж лампочок в ніші перил.

Найбільш підходять для сходів світильники, що випускаються в металевому або пластиковому корпусі підвищеної міцності. Ідеальними є світлодіодні лампочки, так як в них немає б’ються деталей, а компактні розміри дозволяють легкому монтажу в будь-яких нішах. Одним з інноваційних дизайнерських рішень є застосування оптоволоконних лампочок. Використовувані в них змінні фільтри створюють справжню веселку.

Знаючи основні правила, можна комбінувати локальне освітлення з місцевим, адже зовсім необов’язково дотримуватися готової схеми. Головне – дотримати ключові принципи, в усьому іншому вітається фантазія і креатив!

попередня стаття
наступна стаття
- Advertisement -
- Advertisement -