Самостійна гідроізоляція фундаменту

- Advertisement -




При будівництві власного будинку потрібно приділити максимальну увагу фундаменту. Адже він є основою будови і без його надійності всіх зусиль можуть зійти нанівець. Він повинен витримувати величезне навантаження, яка становить не одну тонну. Фортеця основи будинку залежить і від виведення зайвої води. Неправильна гідроізоляція бетону це прямий шлях до появи гниття матеріалу і виникнення на ньому цвілі. У будинку може з’явитися запах затхлості і вогкості. Цвіль, грибок оселяться на стінах будівлі.

Якщо в будинку передбачений підвал або цокольний поверх, гідроізоляція не дасть потрапити в будинок талої або підгрунтової воді. Весь будинок, в кінці-кінців, прийде в непридатність. Тому забувати про необхідність гідроізоляції фундаменту не можна. Самостійність ізолювати фундамент від вологи непросто, але можливо. Потрібно тільки дотримуватися певних вимог, які дозволять служити будовою довго і радувати своїх господарів.

З чого почати? Почати необхідно з вирівнювання фундаменту. Блоки лежать не ідеально рівно і залишається повітряний прошарок, в яку з часом потрапляє волога. Вирівнюється фундамент за допомогою вимощення і заливки цементно-піщаної суміші. Вимощення робляться з дощок з боків фундаменту, на відстані близько 3-5 см і вище фундаменту на 4-5 см. Після цього вільний простір заливається цементно-піщаною сумішшю. Це найпростіший варіант ізоляції фундаменту від вологи за допомогою вирівнювання фундаменту.

Є спосіб гідроізоляції за допомогою спеціального матеріалу – гидроїзола. На початку будівництва на поверхню підстави наноситься спеціальний засіб – мастика, потім шар гидроїзола, знову шар мастики, потім знову лист захисту з гидроїзола. Крім цього, фахівці рекомендують навколо фундаменту зробити яму на відстані мінімум по 50 см з кожного боку. Ширина і глибина ями дорівнює 30 см. Вільний простір цієї додаткової ями заповнюється глиною. Потім утрамбовується. Зверху засипається дрібним щебенем і добре впрессовивается в утрамбовану глину. Зверху покривають шаром бетону складається з щебеню, піску, цементу.

Підготовка при будівництві підвального приміщення проводиться навіть тоді, коли підгрунтові води не близько до будівлі. Якщо вони є, то обов’язково потрібно передбачити дренаж. Як це виглядає? Навколо всього будинку, на відстані близько трьох або трьох з половиною метрів від нього, робляться спеціальні канави, які будуть зроблені з ухилом в бік однієї, головною відводить канави. На дно такої канави укладаються бетонні або пластикові труби, які будуть йти теж під необхідним ухилом. У стінах трубок попередньо свердлимо дірки, через які вода буде попадати в дренажну систему. Після цього траншеї засипаються щебенем або гравієм, зверху сиплеться пісок, а потім лягає звичайний грунт. Це робиться для того, щоб вся надходить волога відводилася в сторону від будівлі і в такому випадку фундамент, а отже, і сама будівля буде захищено від вологи з боку фундаменту.

Який висновок з усього цього можна зробити? Фундамент будівлі, будівлі або споруди піддається впливу вологи надходить з дощу або підгрунтових вод. Відсутність гідроізоляції фундаменту призведе до плачевних наслідків. Руйнування матеріалів з яких побудовано будівлю, проблеми зі здоров’ям у людей, що живуть або працюють в такому будинку. Всього цього можна уникнути, якщо заздалегідь, перед будівництвом фундаменту, передбачити його гідроізоляцію. Основна інформація з цього питання викладена в цій статті. Але буде краще звернутися до фахівців. Дана інформація дозволить загострити на цьому увагу і уникнути можливих наслідків і проблем з гідроізоляцією.

- Advertisement -
- Advertisement -