Шпунтована дошка для підлоги – технологія укладання

- Advertisement -




 

Шпунтована дошка для підлоги досить активно використовується в сучасному будівництві. Пол, що виготовляється з шпунтованих дощок, відрізняється простотою монтажу, крім цього він зовні привабливий і зносостійкий.Основною особливістю даної дошки є присутність поздовжнього виступу на її ребрі, так званого шпунта. В процесі влаштування підлоги шпунт входить в паз іншої дошки, який відповідає йому за формою.

Для чорнової підлоги використовуються хвойні м’які породи деревини. Їх згодом зазвичай покривають лаком, застеляють пластикової плиткою або ковроліном. А ось для чистового статі застосовують тверді породи дерев. Щоб згодом куплені дошки не покоробило, і вони не набрякли, рекомендується купувати їх з вологістю до 10%. (Матеріал, перед тим як укладати підлогу, просушують в тому ж приміщенні).

Шпунтована дошка для підлоги може проводитися довжиною, від 1 до 5, і більше метрів. Купуючи дошки необхідно врахувати, що приблизно 10% їх можуть стати відходами. Першу дошку обрізаємо по довжині стіни, для цього відміряє відстань;

  • Далі укладаємо дошку до стіни гребенем, при цьому необхідно залишити зазор приблизно 20мм, він потрібен для того щоб після настилу підлоги матеріалу було куди розширюватися;
  • Після цього дошка кріпиться за допомогою цвяхів до основного підлозі;
  • Далі укладаються наступні короткі дошки. При цьому шпунтована дошка для підлоги з другого по четвертий ряд також закріплюється цвяхами. А ось п’ятий ряд це повномірна дошка, закріплена одним цвяхом. Подібним чином затьмарюється вся площа приміщення.
  • В процесі роботи на лагах стикуються короткі дошки. Для цього між ними укладається обрізок такої ж дошки, яка послужить прокладкою.
  • У лаги забиваються скоби П-подібної форми, при цьому від шматка дошки відстань має становити 70мм. Далі між відрізком і скобою встановлюються клини, після чого вони забиваються молотками в напрямку один до одного до тих пір, поки дошки між собою щільно Ти не будеш поєднаний.

На заключному етапі останні 2-3 ряди дощок повинні бути тієї ж довжини, що і стіна. Завершальна шпунтована дошка для підлоги при необхідності розрізається циркулярною пилкою вздовж. В залишений зазор між дошкою і стіною забиваються клини, які можна прибрати тільки після того як остання дошка закріплена цвяхами.

Варто почати з того, що шпунтована дошка для підлоги може застосовуватися для настилу не тільки чорнового, а й чистового статі. В результаті досить простої технології укладання виходить підлогу з рівною і гладкою поверхнею. Завдяки будові статевої дошки, зокрема присутності пазів, забезпечується постійна циркуляція повітря. Що дозволяє в підлогове покриття виключити появу гниття і цвілі.

Крім цього шпунтована дошка для підлоги є екологічно чистим матеріалом, наділеним теплоізоляційними і звукоізоляційні властивості, що в сучасному будівництві особливо цінується. При правильному догляді і, звичайно ж, експлуатації, підлога з шпунтованої дошки здатний прослужити не одне десятиліття.

попередня стаття
наступна стаття
- Advertisement -
- Advertisement -