Ракушняк

- Advertisement -




Ракушняк, або як ще його називають ракушняк і понтичний вапняк, є різновидом вапняку, який має приємний пастельний колір. Найчастіше зустрічається черепашник бежевого і рожевого кольору. Ракушняк є морський камінь, утворився який більш 550 млн. Років тому. Скупчення раковин утворюють пористу структуру, яка дуже міцна. Даний матеріал використаний для будівництва таких відомих споруд, як московський Кремль, НАТО, Майдан і ін. Основна частина його добувається в Криму і Одеській області.

Початкове призначення черепашнику – це обробка стін, будівництво, але його чудові якості розширюють кордон застосування. Стандартний блок черепашника має наступні розміри: 390х190х180мм. якщо порівняти їх з цеглою, то виходить, що один блок замінює 9 цегл. Різниться черепашник на марки в залежності про щільність. Самим щільним і важким вважається марка М35. Він використовується не тільки для кладки, а й зведення фундаментів. Найнижча щільність у марки М15, але навіть з них можна вибудувати споруди в один поверх. Але слід зауважити, чим вище поверховість, тим щільніше повинен бути блок.

  • Пористість. Це властивість допомагає забезпечити високий рівень тепло – і шумоізоляції. Наприклад, стіна з черепашника в 1,5 блоку тільки облицьовувався зовні, і штукатуритися зсередини. Додаткові ізолюючі матеріали не використовуються.
  • Легкість обробки. Складність об’єктів може бути найрізноманітніша, тому що обробляється черепашник легко і просто.
  • Жароміцність.
  • Морозостійкість.
  • Довговічність.
  • Блоки з ракушняка «дихаючі».
  • Для людини ця будова з черепашника вважається сприятливим місцем на відміну від гризунів. У будівлях з даного матеріалу вони не заводяться.
  • Легкість конструкцій.

Область застосування такого цінного матеріалу широка.

По-перше, черепашник використовують для побудови перегородок і несучих конструкцій.

По-друге, за допомогою черепашнику виконується облицювання будівлі, як внутрішня, так і зовнішня. Оздоблення декоративних елементів також часто виконується саме цим матеріалом.

По-третє, черепашник надає своєрідності ландшафтам, і широко застосовується для ландшафтного дизайну.

Інтер’єр також не залишився без уваги. Оздоблення окремих елементів (камінів, ваз, сходів) виконується цим матеріалом.

Кладка з черепашкових блоків виконується таким же розчином, що і кладка цегли. Висококваліфіковані робітники також не потрібні, тому що процес кладки проходить абсолютно звичайним способом.

Незважаючи на всі свої переваги, черепашник має і недоліки. Хоча даний матеріал відмінно протистоїть бруду вологи, він потребує додаткового захисту, тоді він прослужить кілька десятків років. Спеціальні засоби поділяються на найрізноманітніші: водовідштовхувальні, грязеотталкивающие. Вони надійно захистять черепашник від пилу, вологи, бруду. Корисно зовнішнє облицювання обробити маслогідрофобним складом, воно максимально зберігає всі якості черепашнику.

Другим недоліком черепашнику є неоднорідність. Структура його неоднорідна. Це залежить в першу чергу від стану пласта. Тому зустрічаються блоки, в яких є наскрізні отвори, які знижують щільність матеріалу. Такі блоки не просто «дихають», вони протягають. З цієї ситуації є тільки два виходи.

  1. Ретельний вибір матеріалу. При кладці необхідно оглядати кожен блок. У ньому не повинно бути відкритих отворів, вага його повинен бути близько 16 кілограм і не менше. Перевірити щільність можна так: блок кидають про тверду поверхню, якщо черепашник розколюється на дві-три частини, то він має високу щільність. А якщо він розсипається на кілька (5-15) шматків, то щільність даного матеріалу не висока. І такий стіни з такого блоку не захистять вас від холоду.
  2. Також можна захистити будинок зовнішнім бар’єром. Бар’єр полягає в обробці блоків з черепашника паропроницаемой штукатуркою. Другим варіантом бар’єру є облицювання з цегли. В цьому випадку будинок буде теплим.

Покупець може перевірити якість блоків відразу в магазині, вимагаючи певні документи, на дану партію товару. В даному документі повинні бути прописані всі характеристики товару.

попередня стаття
наступна стаття
- Advertisement -
- Advertisement -