Колеровка фарб

- Advertisement -




Підбір кольору – досить складне заняття. І дати якісь конкретні рекомендації по підбори кольору важко. Ще недавно виготовлялися фарби всього декількох квітів. І якщо людина хотіла підібрати інший колір фарби, то йому потрібно було змішувати готові фарби різних кольорів. Причому результат, в основному розчаровував. Сьогодні все змінилося. З появою колеровочних систем – гамма кольорів стала ширше. На сучасному ринку присутні цілі колекції колеровочних систем вітчизняного закордонного виробництва: «Хюльс», «Реліус», «Тіккуріла». Колеровка фарб класифікується за такими ознаками:

За типом матеріалу, тобто в одній системі може застосовувати колеровочная паста, яка не має сполучного речовини. Інша система передбачає використання колеровочних фарб, яка має сполучна речовина. За місцем призначення. Колеровка фарб підрозділяється на систему загального призначення і фасадну. Але виділяють і більш вузькі групи: наприклад, для дитячих кімнат.

Система загального призначення має близько 1500-2000 колірних відтінків. До даної системи відноситься і найпоширеніша в Москві «NCS». Ці системи практично не мають обмежень в підвидах внутрішньої роботи, але має кілька обмежень для фасадних робіт. Дані обмеження викликані через недостатню світлостійкості. Дані обмеження відзначаються в інструкціях колеровочних систем. Але не всі їх враховують.

Також слід зазначити, що вартість колеровочних систем і їх квітів різна. Вартість квітів однієї системи може відрізнятися в 8-10 разів. В Європі використовується досить вузька гама кольорів. У них переважають білий, жовтий, сірий, червоний і коричневий кольори. Дані фарби виготовляються на основі железноокісних пігментів. Такі фарби практичні, не дороги. Іншими словами, це оптимальне поєднання якості і вартості. Фасадна колеровка фарб може застосовуватися як для внутрішніх робіт, так і для зовнішніх. Але колірна гамма даної системи значно обмежена, вона включає в себе не більше 200 кольорів.

За способом колеровки. Колеровка фарб на основі пігментів найбільш практичніше і універсальніше. А відбувається це від того, що вона не прив’язана ні до якого сполучній. Дані колеровочні системи можна колеровать як фарби на розчинниках, так і водно-дисперсійні фарби. Такі системи найчастіше використовуються в колеровочних машинах, тому що дозування повинна бути точною. «На око» тут не вийде. Колеровочная машина зручна в цьому плані, але вартість її висока. Найпростіша, без особливих функція, колеровочная машина коштує близько 3 тисяч доларів.

Другим недоліком даних колеровочних систем є застосування декількох баз, тому що відбувається ослаблення кольору, якщо розбавляти його з білою фарбою. Тому особливо насичені кольори отримати складно. Колеровочная система на основі фарб найбільш «податлива система». Колеровка фарб виконується наступним чином: вибираєте за спеціальним каталогом колір, купуєте його і білу фасадну фарбу. І розмішуєте їх безпосередньо перед самою фарбуванням. Все просто і недорого.

попередня стаття
наступна стаття
- Advertisement -
- Advertisement -