Тонкощі догляду та вирощування хризантем

- Advertisement -




 

Хризантема прийшла до нас з Далекого Сходу ще 2,5 тисячі років назад. Сьогодні садові хризантема має понад 650 сортів і гібридів, які ділять на 13 великих груп за зовнішнім виглядом квітки, найбільш часто зустрічаються:

– перисті – з махровими суцвіттями, пелюстки яких повністю закривають квіткову серцевину;

– чорні – з тонкими пелюстками, квітки яких нагадують щітки;

– помпонні – з сильно махровими квітами, що мають ідеально круглу форму;

– прості і напівмахрові – з плоским суцвіттям і відкритою серцевиною, що нагадують ромашки;

– анемовідние – схожі з напівмахрових, але мають пишну серцевину;

– ложкоподібні – мають пелюстки, що нагадують ложку.

Декоративні хризантеми діляться на крупноквіткові і мелкоцветковиє. У садівників вони користуються однаковою популярністю через красивих квіток різноманітних відтінків, форм і махровості суцвіть. Навесні перед посадкою рекомендується підготувати грунт. Для цього перед її скопуванням вносять компост (перегній) і добрива (азотні, калійні і фосфатні). Потім грунт перекопується на глибину лопати і вирівнюється граблями. Висаджують розсаду хризантем після загрози заморозків.

Висаджування проводять рядами, в яких викопують лунки, які заповнюються водою. Між рядами відстань повинна бути близько 40-50 см, а між лунками – 25-30 см. Не забудьте розпушити грунт перед посадкою. Розсаду вирощують з живців від рослин – маточників і їх прикореневої порослі. Щоб живці вкоренилися, їх слід висадити в лунки, що містять в рівних частках суміш торфу, перегною, тирси і дернової землі. Зверху присипати піском або тирсою.

Перед висадкою черешки звільняють від нижнього листя, а верхні вкорочують. Розсаду слід регулярно поливати для гарного вкорінення і приживлюваності. Щоб хризантеми радували вас відмінним цвітінням, слід прищипувати бокові пагони, особливо у крупноквіткових сортів. Ранні сорти вимагають прищіпки в перших числах червня, середні – в кінці місяця, пізні – аж до середини липня. Прищипують пагони над 6-8 листям.

Щоб отримати хороші гіллясті кущі у мелкоцветкових хризантем, їх слід прищипнути близько двох разів, причому другий раз – вище 3-5 листа бічного пагона. У теплих регіонах мелкоцветковиє хризантеми не потребують особливих умов зимівлі – їх можна залишити в грунті, але прикрити листям або торфом. Цвітуть хризантеми з кінця липня і до перших морозів. Вони чудово виглядають в вазах. Слід пам’ятати, щоб квітка хризантеми у вазі довше залишався свіжим, його треба виламувати, залишаючи довге стебло.

 

- Advertisement -
- Advertisement -