Основи гармонії кольорів в інтер’єрі

- Advertisement -




Різноманітність і багатство відтінків колірного спектра дозволяє проявити фантазію в дизайні інтер’єру. Вибір будь-якого кольору несе в собі певний сенс, відображає особливості сприйняття кольору і навіть риси характеру окремої особистості. Різні кольори і їх поєднання здатні викликати відчуття радості, тепла і затишку, підбадьорити або заспокоїти, додати легкості або викликати занепокоєння, подіяти гнітюче.

Все це необхідно враховувати при дизайні інтер’єру різних за призначенням приміщень. Крім того, слід брати до уваги розташування вікон відносно сторін світу. Для кімнати з вікнами, що виходять на південь, більше підійдуть холодні тони, на північ – краще теплі. Для оформлення спальні в більшості випадків підійдуть яскраві і насичені тони. Кухня прекрасно буде виглядати в світлих тонах, можна використовувати м’які і теплі відтінки червоного, жовтий або оранжевий кольори.

Для дизайну ванної кімнати найкраще використовувати світлі тони, це зробить її візуально просторішою. Блакитний і білий кольори асоціюються з чистотою і водою, і підійдуть як не можна до речі. Також можна використовувати світлі відтінки рожевого, жовтого, зеленого, пастельні тони. Підбираючи предмети інтер’єру, слід враховувати, що вони повинні гармоніювати з основним кольором стін приміщення. Необхідно пам’ятати і про погано поєднуваних між собою кольорах, таких як червоний і зелений.

При розробці проекту дизайну орієнтуйтеся на чотири основні групи квітів, перехідні відтінки яких гармонійно поєднуються між собою: червоно-сині, жовто-червоні, зелено-жовті і синьо-зелені. Червоний колір покращує травлення. Однак його надлишок може викликати зайве збудження і дратівливість. Помаранчевий – колір бадьорості і радості. Жовтий колір підвищує творчу активність і допомагає зосередитися. Заспокоює, знімає втому і напруга зелений колір. Синій дає відчуття спокою і розслаблення, знімає емоційну напругу, тому ідеально підходить для спальні.

Не варто занадто захоплюватися коричневим кольором, так як поряд з відчуттям спокою він може викликати похмурі думки. Сірий колір вдало гармонує з іншими квітами, є чудовим тлом, що робить його універсальним і настільки улюбленим при розробці проекту дизайну. Чорний краще застосовувати на невеликій поверхні, як відтіняє інші кольори, а улюблений усіма білий служить прекрасним фоном і може займати велику площу.

Не забувайте про просторі: яскраві і насичені кольори зорово зменшують розмір приміщення, а світлі і холодні візуально роблять кімнату більш просторою. Правильно підібраний відтінок дозволяє вигідно відтіняти або маскувати деталі інтер’єру. Краще, якщо в приміщенні переважають світлі тони, а яскраві займають меншу поверхню. З усього різноманіття кольорів і відтінків ви можете вибрати найбільш підходящі для вас, проявивши свою індивідуальність і уяву.

- Advertisement -
- Advertisement -