Комфортне освітлення в інтер’єрі

- Advertisement -




Питання освітлення кімнати є одним з пріоритетних при оформленні та ремонті квартири. Виникає цілком закономірне питання: чим керуватися при виборі освітлення, скільки і якої потужності потрібно лампочок, щоб приміщення було достатньо освітлене? Для розрахунку необхідних приладів освітлення існують різні світлотехнічні програми, здатні “підрахувати” необхідну кількість світла для конкретного приміщення. Рядовому користувачеві буде важкувато звертатися з ними, так як дані програми вимагають певних знань.

Якщо в офісних та інших громадських приміщеннях кількість світла регулюється документами, то освітлення в житлових приміщеннях визначається поняттям “комфорт”. Зрозуміло, що такий фактор дуже суб’єктивний, тобто залежить від конкретної людини. Комфортним освітленням можна вважати таке, коли не виникає бажання змінити насиченість і силу світла, додати або прибрати лампочки, змінити кут освітлення.

Виходом з такої ситуації стає структурний поділ освітлювальних приладів на групи. Люстри на кілька лампочок завжди будуть краще однолампових, оскільки останні не залишають можливості для регулювання світла. Світильник на 6 лампочок по 60 Вт набагато зручніше схожого приладу на 2 лампочки, по 200 Вт. Можливість плавного регулювання дозволяє вирішити проблему сильного або слабкого освітлення, в залежності від конкретної людини або ситуації.

Неофіційним стандартом є 20 Вт на 1 кв. м. площі приміщення. Дані розрахунки досить умовні, адже є велика кількість інших чинників, що впливають на освітлення. Перш за все, це призначення кімнати (хол, кухня, коридор …); колірна гамма стель і стін; пропорційність приміщення (куб, приміщення неправильної форми); характер освітлення (змішаний, прямий, розріджений). Існує зведена таблиця розрахунку необхідного освітлення для конкретної кімнати із зазначенням перерахованих вище параметрів.

За допомогою даної таблиці можна підібрати необхідне число світильників для всієї квартири, але до кожної кімнаті доведеться застосувати індивідуальний підхід. Природно, така таблиця досить умовна, адже неможливо створити рівномірну освітленість у всіх куточках кімнати, але інформація, закладена в цій таблиці, може бути корисною при установці світильників у квартирі. У великих кімнатах краще використовувати великі люстри на коротких підвісах – це забезпечить рівномірність і об’ємність освітлення.

Ще одним способом висвітлити більшу площу стануть численні світильники, розташовані по візуальним квадратах, кожен з яких буде висвітлено конкретним світильником. Такий метод легко помітити в театрі або кіно, де великі люстри висвітлюють квадратне або кругле приміщення. Основну проблему відчувають в таких місцях, де архітектурне і предметне наповнення дуже насичене і створює перешкоди для прямого освітлення.

Виходом з такої ситуації стане основною світильник, призначений для концентрованого джерела світла, і кілька невеликих світильників, які висвітлюють певні “квадрати”. Це називається комплексним освітленням, яке часто застосовується у великих офісах з метою економії. Також потрібно пам’ятати про те, що енергозберігаючі лампочки випромінюють набагато менше світла, заявленого в документації.

Звичайні лампи розжарювання майже в три рази ефективніше люмінесцентних, при установці освітлення слід уважно поставитися до цього факту. І останнє: головні кімнати – зал, спальня, кухня, – завжди повинні бути добре освітлені, а приміщення типу коридору або комори не вимагають яскравого освітлення. На світло впливає матеріал, з якого виготовлені світильники, тому звичайна прозора лампа буде світити яскравіше, ніж красиво прикрашений бра темного кольору.

- Advertisement -
- Advertisement -