Вибір сковорідки

- Advertisement -




Всім відомо, що яким би ви не були кулінарним генієм, все ваше майстерність може бути знищено неякісної посудом. Тупі ножі, погані каструлі, неякісні сковорідки можуть зіпсувати найкращі наміри про смачне вечері. Тому в цій статті ми поговоримо, напевно, про найголовнішу посуде- про сковорідці.

Вибір якісної сковорідки

Найчастіше це справа непроста, особливо без знань плюсів і мінусів того чи іншого матеріалу. Вибір сучасного посуду тепер величезний, магазини пропонують різноманітні каструлі, сковороди, набори посуду, тут можна подивитися багато цікавих моделей. Багато звертають увагу на зовнішній вигляд, і тільки потім на матеріал, товщину стінок і покриття сковорідки. Щоб уникнути таких помилок, треба точно знати, що і де ви будете готувати на вашій новенької сковорідці.

А почнемо ми, мабуть, з самого популярного виду сковородок- з чавунною. Напевно у кожного вдома є стара, важка сковорідка, з пригоріло краями на якій наші мами і бабусі готували різну смакоту. Часто чавунні сковорідки не сприймаються господинями як морально застарілі, що є помилковим думкою. Незважаючи на прогрес, чавун, як і раніше є одним з кращих матеріалів для сковорідок.

Чавунна сковорідка хоч і не швидко прогрівається, але їжа на ній не пригорає і в ній можна готувати часамі- вона не боїться тривалого впливу високих температур. Так само вона добре пручається кислим і лужним середах, що робить її незамінною для приготування різного роду соусів.

Але є у неї і свої мінуси. В першу чергу, це звичайно ж вагу. Далеко не всі представниці прекрасної статі зможуть без зусиль перевертати повну сковороду на плиті. Другим мінусом є те, що вона вимагає деякого догляду і уваги. Щоб на чавуні не з’являлася корозія, її не можна мити засобами, що розчиняють жир, так як жирова плівка є природним захистом від корозії. Обов’язково після покупки і бажано раз на місяць чавунну плиту треба “приготувати”.

Сковорода покривається тонким рослинного масла і ставиться догори дном в духовку на годину при температурі приблизно 150 градусів. Після чого, сковорідку треба остудити, злегка протерти сухою тканиною і вуаля- захисне покриття відновлено. Можна готувати!

Алюмінієві сковороди. В плюсах – легкість, швидкість нагріву і ціна, в мінусах -недолговечность, схильність до втрати форми через перегрів, схильність до подряпин і взаємодія з деякими продуктами. У таких сковородах не можна готувати довго-їжа пригорить і прилипне до поверхні. При виборі такої сковороди звертайте увагу на товщину її стінок і дна (вони повинні бути не менше 5 мм) і на матеріал покриття сковорідки. Різні покриття хоч і не зроблять її такою ж вічною, як чавунна сковорода, але допоможуть продовжити термін її служби і істотно полегшити процес приготування їжі.

Сковороди з нержавіючої сталі. Даний вид все частіше зустрічається на кухнях, і цьому є цілком логічне пояснення. По-перше, ці каструлі досить ефектні зовні. Погодьтеся, блискуча поверхня просто радує око. По-друге, нержавіюча матеріал досить дешевий і цінник на такі сковороди не лякає бюджет. Тут основним фактором якісної сковороди є товщина її стінок, чим вони товщі, тим краще на неї буде готувати.

Якихось особливих умов догляду вона не вимагає, треба тільки пам’ятати про те що не варто дряпати її покриття і що при нагріванні порожній сковорідки на ній можуть з’явитися зелені або сині плями, які, втім не впливають ні на здоров’я, ні на якість готування.

І наостанок трохи про сумісність плит і сковорідок. На газових плитах можна використовувати будь-які типи сковорідок. На електричних плитах не варто використовувати штамповані алюмінієві сковорідки. Так само використовуйте їх пропорційно з діаметром нагрівального елементу плити. На склокерамічних плитах можна використовувати сковорідку з рівним дном. Використовувати штамповані алюмінієві сковорідки не можна. На індукційних плитах найкраще використовувати посуд з нержавіючої сталі і алюмінію.

- Advertisement -
- Advertisement -