Масаж при цукровому діабеті

- Advertisement -




 

Цукровий діабет – захворювання з абсолютною або відносною недостатністю інсуліну в оргнізму. При цьому порушується обмін речовин всіх видів, переважно вуглеводний обмін.

У 50% випадків серед захворювань залоз внутреннейсекреціі доводиться на цукровий діабет. Частіше хворіють чоловіки від тридцяти до шістдесяти років. при цьому сахарнийм діабетом першого типу (інсулінозалежного) частіше хворіють молоді люди, а діабет другого типу (инсулиннезависимого) літні.
Головною причиною виникнення інсулінозалежного діабету є недостатність синтезу інсуліну. Вона може виникнути після психічного розладу, склерозу судин і вірусів підшлункової залози, видалення частини підшлункової залози.

Інсулінонезалежний тип діабету може розвинутися в результаті зміни функції інших ендокринних залоз, при хворобах печінки (виробляється інсулінази (руйнівник інсуліну). А так же причиною діабету другого типу є ожиріння і супроводжуючі його метаболічні порушення. Цукровий діабет в десять разів частіше зустрічається у осіб з надлишковою вагою, отже масаж при цукровому діабеті часто роблять люди з ожирінням.
Відносно недавно було доведено, що цукровий діабет може носити спадковий характер, тому спадкова схильність відноситься до факторів, що привертають розвитку цього захворювання. Так само до них можна віднести вживання у великих кількостях солодощів, зловживання алкоголем, фізичне перенапруження, травми, перенесені інфекції і сидячий спосіб життя.

Цукровий діабет ділиться на три стадії: преддиабет, прихований і явний. На жаль преддиабет не діагностується і виявити його неможливо. До стадії преддиабета відносяться особи складають групу ризику.

Прихований виявляється при проведенні проби з цукровим навантаженням.
Для виявлення явної форми необхідно провести комплекс клініко-лабораторних досліджень. При цьому не завжди можна виявити причину або сприяє фактор до хвороби. Перебіг симптомів проходить легко, середньо або важко.

У таких хворих спостерігаються підвищений апетит, часте сечовипускання з вмістом цукру в сечі, різке схуднення, спрага, зниження працездатності, загальне нездужання, пітливість, свербіж, трофічні виразки, фурункульози. Ускладненнями є погіршення зору, болі в нижніх кінцівках, порушення функцій нирок, болі в серці, невралгії, артралгії, радикуліти. Шкіра суха і груба, дуже довго заживають рани. При важкій стадії часто буває “діабетична кома”.

Головним завданням в лікуванні цукрового діабету є нормалізація рівня цукру в крові, що призведе до поліпшення стану хворого. У комплекс лікування входять: медикаментозне лікування, дієтотерапія і масаж. Всі методи лікування необхідно доцільно поєднувати. (Стаття написана для сайту mastermedmassage.ru мастермедмассаж, копіювання заборонено).

Масаж при цукровому діабеті необхідний для поліпшення загального стану, нормалізації функцій підшлункової залози, активізації препаратів, що вводяться в організм, стимуляції засвоюваності цукру м’язовими клетккамі, поліпшення працездатності. Процедуру необхідно проводити в ранковий час, через годину після сніданку. Масаж проводиться починаючи з середньої інтенсивності, поступово збільшуючи її. Так само від процедури до процедури збільшується час проведення, починається з 20-25 до кінця курсу 40 хвилин.

Більша увага уділяют великим м’язовим групам. При цукровому діабеті проводиться загальний масаж. необхідно помнітть, що масаж можна проводити тільки після прийняття інсуліну. Якщо у пацієнта погіршився стан необхідно негайно показати його лікаря.
При супутніх артралгіях, радикулітах, невралгіях і т.д. приділяється увага відповідним зонам, але при цьому не можна збільшувати час процедури.
план масажу побудований приблизно так:

область спини,
область нижніх кінцівок,
область верхніх кінцівок, область грудної клітини,
заканиічают областю живота.
Крім класичного масажу при цукровому діабеті хорошим доповненням до лікування є сполучно-тканий масаж. Обробляються області, крижів, ребрових дуг, клубових гребенів, великогомілкової тракту і пряма м’яз живота. У комплексі ці види масажу дають кращий і швидкий результат.
До і після масажу бажано перевіряти рівень вмісту цукру в крові.

Курс складається з 25-30 процедур з регулярним повторення через 1-2 місяці.
Основними профілактичними заходами є раціональне харчування, регулярне фізичне навантаження, попередження ожиріння.

- Advertisement -
- Advertisement -