Зарубіжний досвід: як миють вікна і фасади в інших країнах

- Advertisement -




Повітря наповнюється пилом навесні після того, як повністю сходить сніг. Пісок і пил розносяться вітром і осідають на вікнах і будівлях. Тому і почали мити фасади будівель, а як роблять це в тих країнах, де вічна спека і безліч хмарочосів?

Перша в світі висотка була побудована в Чикаго. У 1885 році там було споруджено «Будівлю будинкового страхування» висотою 42 метра. У той час робота фахівців, які надавали послуги клінінгу фасадів, була особливо небезпечною. Спочатку вікна мили, просто тримаючись за віконну раму, потім пристібували себе за допомогою ременів безпеки. А в 1950-му році почали використовувати спеціальну платформу з електричним приводом. Завдяки даному нововведенню клінери тепер могли відносно безпечно і швидко працювати і мити вікна на великій висоті.

На початку 2000-х років промивка фасаду будівлі досягла досить великих сумм, тому на нових хмарочосах ручну працю стали замінюватися роботами, які могли самостійно і якісно помити вікна і фасади висотних будівель зовні. На той час фасади хмарочосів стали складатися з одних вікон і скляних панелей. Їх дахи повинні були бути плоскими, щоб була можливість правильно встановити необхідне обладнання для промивки фасаду. Таким чином, технологія миття вікон прогресувала. Разом з удосконаленням технологій в миття фасадів, архітектура висотних будівель теж змінювалася і ставала все більш незвичайною. Зараз в конструкціях скляних хмарочосів можна побачити більше схилів і поглиблень. Для подібних будівель доводилося розробляти спеціальні системи зовнішнього очищення і догляду.

Але не дивлячися на все запит на якісне ручне миття вікон є завжди у всіх великих містах. У Нью Йорку window washer постійно отримують багато замовлень на комплексне миття вікон і фасадів. Так і по всьому світу, наприклад, найвища будівля світу Бурдж-Халіфа висотою 829,8 м має 24 830 вікон. Команда з 36 чоловік відмиває його за 3 місяці. Це близько 17 000 годин роботи! Незважаючи на те, що будівля будувалося з пиловідштовхуючими склами, вони все одне вимагають клінінгової допомоги. Конструкція очищення будівлі від пилу коштує 8 мільйонів доларів. Її розробила австралійська клінінгова компанія Cox Gomyl.

На сороковому, сімдесят третьому і сто дев’ятому поверхах будівлі закладені рейки, по яких рухаються як вправо-вліво, так і вгору-вниз спеціальні люльки для клинеров. Ця конструкція дозволяє підтримувати будівлю в ідеальному стані. Самі верхні поверхи все одно очищаються звичайним методом промислового альпінізму.

У нас висотки миють як за допомогою промислових альпіністів, так і за допомогою спеціальних конструкцій. Поки є небагато висотних будівель, тому і величезного попиту на автоматичні системи очищення будівель немає. Не будемо приховувати, що до недавнього часу в нашій країні взагалі мало уваги приділялося миттю фасадів, так як на це просто не було коштів. Зараз ситуація помітно змінилася. Можливо, причиною цього є той факт, що уряд країни посилює санкції за немиті фасади, а можливо, тому що власники розуміють, що будівля, в якій ти працюєш або яке здаєш в оренду – це візитна картка будь-якого бізнесу.

Таким чином, сучасна архітектура вимагає все більш ретельного та індивідуального підходу в обслуговуванні, тому роботи вже не в змозі якісно вимити фасади. На зміну знову приходить людська праця.

- Advertisement -
- Advertisement -