Арденська битва – історія і практична інформація

- Advertisement -

Арденська битва – історія і практична інформація

Німецький наступ в Арденнах, також відоме як «Битва при Арденнах», є одним з найвідоміших зіткнень в історії Другої світової війни. Це був останній наступ німецької армії і, ймовірно, найбільша битва в історії збройних сил США.
Історія

Німці прекрасно розуміли, що їм не виграти війну на обох фронтах. Тому був підготовлений військовий проект, який полягав в якнайшвидшому знищенні здебільшого сил противника з Західного фронту.
Гітлер вибрав план атаки через Арденни, тому що вирішив, що німецький солдат явно домінує над американським, тому знищити ці сили німцям буде набагато легше. Операція «Рейнська гвардія» була вкрай оптимістичною.

Він припускав, що німецькі війська досягнутий Маасу протягом декількох днів через погану погоду (за винятком авіації союзників). Було мобілізовано майже півмільйона людей і майже дві тисячі танків .. На цій ділянці фронту перевагу німців було переважною, хоча до кінця настання союзники перекинули в Арденни більше 800 000 солдатів. До того ж Гітлер підготував дві операції, щоб застати ворога зненацька: коммандос Отто Скорцені повинен був провести дезінформацію зі своїми людьми в тилу союзників, а полковник ван Гейдте захопив перехрестя поруч з містом Мальмеди.

Німецький удар 16 грудня став для союзників повною несподіванкою. Хоча на півночі американці швидко відбили перший удар і чинили запеклий опір, на центральній ділянці фронту німцям здалися цілі війська. Чи не вдалося дістатися до перехрестя Мальмеди. Солдат скинули не в тому місці, тому вони прийняли рішення відступити, а їх командир застудився і здався американцям.

Союзники в поспіху провели генеральну конференцію в Вердені. Скандал викликав не з’явився на місце зустрічі британський генерал Монтгомері, який вважає, що в усьому винні американці. Однак він помилявся, бо у генерала Паттона був продуманий план дій, а його солдати готували контратаку, коли конференція розпочалася.

Одним з найбільш важливих і відомих епізодів битви була оборона міста Бастонге. 101 – ї десантної дивізії розміщені там і блоки з декількох інших підрозділів не виконав наказ вийти і на весь тиждень захищали місто, незважаючи на те, повністю відрізані німцями.

Обидві сторони зробили військові злочини. За всю операцію німці вбили близько 500 осіб (більше 300 військовополонених і більше 100 мирних жителів). Американці подбали про те, щоб інформація про злочин дійшла до своїх солдатів швидко. Нам не довелося довго чекати результатів, наприклад, в селі Ченонге було вбито близько 60 німецьких військовополонених. Офіцери союзників прекрасно знали про дії своїх солдатів, але в більшості випадків не реагували.

Імпульс німецького удару поступово згас. Цілі атаки провалилися, в танках скінчився бензин, погода покращилася – ставало ясно, що Рейнська гвардія не виправдовує своїх надій. Німці залишили на полі бою понад 40 000 убитих або взятих в полон солдатів. Їх противники втратили близько 45 000 чоловік (більшість з них були американцями, англійці втратили близько 200 пораненими або полоненими в Арденнах).

Екскурсійна та практична інформація

Місця, пов’язані з битвою (також відомої як Арденнской наступ), які варто відвідати сьогодні, – це, перш за все, два музеї: Музей грудня 1944 року в Ла-очей і Військовий музей Бастонь.

- Advertisement -
- Advertisement -