Причини набряків і засоби позбавлення від них

- Advertisement -




 

Скупчення рідини в тканинах тіла особливо помітно в спекотні дні: набухають щиколотки, набрякає обличчя, все тіло здається важким. Набряки з’являються частіше у жінок, ніж у чоловіків. І це має свої причини.

Що викликає набряки?

Вони виникають в силу різних причин. Винуватцями можуть бути гормони: так званий прогестерон – гормон жовтого тіла – впливає на жіночий організм в другій половині менструального циклу. Він сприяє накопиченню рідини. На водний баланс впливають також гормональні зміни під час менопаузи.

Другою причиною появи набряків можна назвати слабкість сполучної тканини: жіноча шкіра відрізняється від чоловічої меншою щільністю сполучної тканини. Саме з цієї причини вона здатна максимально розтягуватися під час вагітності. Але це якість шкіри має і свої мінуси – можливу венозну недостатність. Одним з її наслідків може бути затримка води.

Неправильне харчування допомагає затримувати рідину: хто любить погризти арахіс, картопляні чіпси та інші соління, до того ж нерідко досолюють страви, не піклуючись про фігуру, обов’язково відчує поява набряків. Натрій в солі пов’язує воду і затримує її висновок з організму. При правильній дієті, проте, це можна легко виправити.

Які засоби допоможуть впоратися з набряками?

Виникнення набряків можна контролювати. Є кілька способів позбавитися від вже з’явилися небажаних припухлостей. Одним з них – і найрезультативнішим – можна вважати рух: для тих, хто схильний до набряків в ногах, дуже важливо не сидіти і не стояти занадто довго. Якщо офісна робота, наприклад, не дає можливості рухатися, вишукуйте причини хоча б для недовгого руху: підійти до вікна, замість телефонного дзвінка пройти до сусіднього відділу, походити по коридору, просто постояти кілька хвилин, переминаючись з ноги на ногу або з п’яти на шкарпетка. Це допоможе притоку крові до ніг. Рухи м’язів діють на вени як насос і підтримують зворотний приплив крові до серця.

Ще однією швидкою допомогою можна вважати холодні процедури – вони зміцнюють тканини. Холод змушує судини стискатися, що сприяє активному видаленню рідини.

Масаж усуне набряки під очима. Очі називають дзеркалом душі, і припухлості під ними не тільки непривабливі, але сприймаються оточуючими як наслідок душевних проблем. Позбутися від негарних набряків допоможе легкий масаж, наприклад, з кремом містить гіалуронову кислоту і вітамін Е. Використовуйте професійний крем Геволь, Гуам або косметику будь-якого іншого популярного бренду.

Допомога від природи: в кінському каштані або виноградному листі є інгредієнти, які допомагають запобігти затримці води за рахунок зміцнення стінок вен. Відповідні препарати є у всіх аптеках, доступні без рецепта.

Можна вдатися і до сечогінних відварів: щоденні три чашки чаю з кропивою, березовим листом або екстрактом хвоща полегшують стан ніг і позбавляють від набряків.

Найпростіше рішення для підтримки відтоку рідини з ніг – покласти ноги вище, тобто так, щоб ступні знаходилися вище голови.

Як правильно харчуватися при схильності до набряків?

По-перше, не пити занадто мало. Звичайно, це звучить нелогічно, врешті-решт, треба ж позбавлятися від води. Але ж потреба організму в рідині, необхідної для багатьох функцій організму, залишається колишньою, тобто близько півтора літрів щодня.

Краще скоротити солесодержащие продукти – ковбаси, сир, соуси, піцу, консерви, кукурудзяні пластівці, локшину швидкого приготування. Сіль забезпечує затримку води в тканинах.

Обезводжуючим ефектом володіють абрикоси, інжир і ківі, тому що вони забезпечують організм видаляє рідину калієм. Мінерал присутній ще в бананах, соєвих бобах, картоплі, а також спаржі, петрушці, цілісному зерні, динях, ананасах і папайї.

Не варто засмучуватися через набряки. Якщо є можливість тримати їх під контролем, значить, треба братися за справу і позбавлятися від неприємності.

- Advertisement -
- Advertisement -